Experimentálny výtvarník a básnik L. Novák má výstavu nezverejnených diel

17.08.2012 Bratislava

Bratislava 17. augusta (TASR) – Výber z celoživotnej tvorby českého umelca Ladislava Nováka (1925-1999) je inštalovaný v bratislavskej Galérii G19. Na otvorení výstavy vo štvrtok (16.8.) sa zúčastnil český veľvyslanec na Slovensku Jakub Karfík.

"Podľa pedagóga a výtvarníka Rudolfa Filu patrí Ladislav Novák medzi piatich najvýznamnejších vtedajších československých umelcov. Jedinečnosť výstavnej kolekcie podtrháva fakt, že je zostavená z výlučne súkromných zbierok a diela sú prvýkrát verejne prezentované," povedala na vernisáži spoluautorka textu v katalógu Katarína Bajcurová.

V ňom hodnotí autorovu tvorbu a jej význam ďalší výtvarný teoretik Jiří Valoch. Podľa neho bol Novák všestranný umelec, významný český predstaviteľ surrealizmu, prekladateľ, autor výtvarnej techniky tzv. froasáže, priekopník konkrétnej, fonickej a vizuálnej poézie. "Miloval maľovanie a poéziu. Bol výborný čestinár, napísal Manifest absolútnej poézie, a čo je neuveriteľné, venoval sa hlasovej a vizuálnej poézii už v roku 1958, kedy vznikala aj vo svete," konštatoval Valoch.

V expozícii sú obrazové a textové diela z obdobia rokov 1962 až 1994. Medzi najstaršie patria obrazy z cyklu New undies?, tušové dve Kresby dychom či Alchymáž vytvorená kombinovanou technikou. Z roku 1962 je aj séria čierno-bielych obrazov s názvom Vizuálna báseň, Gestická kresba a tušom vytvorené textové Štúdie. Smútok zvierat, Kruté hry, Posadnutá a iné obrazy vytvoril froasážou, akvarelom a tušom. Sú tam aj ukážky jeho topografickej, kaligrafickej, vytrhávanej a inej kresby. Na stoloch si možno prečítať rôzne básne a texty. Napríklad Absolutní poesie, Stručný výklad básně, Devět zázračných mastí, Asociatívny makromolekula.

Ladislav Novák sa narodil v Trutnove. Študoval češtinu a dejepis na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Pôsobil ako učiteľ na viacerých miestach na Morave, najdlhšie v Třebíči. Umeleckú dráhu začal ako básnik podnietený surrealizmom. Výtvarnému umeniu sa začal intenzívne venovať od začiatku 60. rokov, kedy sa zblížil s Jiřím Kolářom. Pracoval s autorskými technikami (alchymáž, veronáž, froasáž, topografická kresba), venoval sa land artu i akčnému umeniu.

Počas normalizácie nesmel publikovať, viaceré knihy mu vyšli ako samizdaty v zahraničí a nahrávky fonickej poézie v Štokholme, Amsterdame či Miláne. Bol členom medzinárodného združenia básnikov a maliarov Phases. Mal desiatky výstav vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku či USA. V roku 2002 bola retrospektívna výstava v pražskej Národnej galérii aj v Třebíči, kde neskôr vznikla Galéria Ladislava Nováka. V Bratislave mal výstavy v Galérii Palisády (1995) a v Slovenskej národnej galérii (1997). Aktuálna výstava potrvá do 9. septembra.
 

Vyberte región